Gerstekorrels

Wat zijn gerstekorrels/milia’s

Dit zijn kleine wit/gele speldenknopjes die op elke leeftijd voor kunnen komen en vooral op droge gedeelten van het gezicht. Vaak op wangen en rondom de ogen. Het zijn eigenlijk kleine talgcysten gevuld met verhoornde cellen (dode huidcellen).

Cosmetisch zijn gerstekorrels storend, ze kunnen tijdens een gelaatsbehandeling verwijderd worden.

Hoe worden gerstekorrels verwijderd?

We verwijderen gerstekorrels met een steriel naaldje. Dit naaldje is zo scherp dat u dit nauwelijks voelt als we hiermee het witte pareltje open prikken. Daarna wordt de inhoud er met tissues uitgedrukt. Wanneer het korreltje erg diep zit kan er een klein korstje ontstaan (bijv. op het voorhoofd), maar vaak ziet u er na een uurtje al niks meer van terug.

Hoe ontstaan gerstekorrels?

Gerstekorrels ontstaan doordat de uitvoergang van een talgkliertje verstopt raakt. Het pareltje (wit knobbeltje) bestaat uit dode huidcellen en talg. Gerstekorrels kunnen wel zo groot als een doperwt worden.

Hoe kan ik gerstekorrels voorkomen?

Regelmatig scrubben om dode huidcellen te verwijderen. Maar gerstekorrels komen vaak op en rond de oogleden voor en scrubben van de huid is daar ten strengste verboden. Gerstekorrels die daar ontstaan zijn helaas niet te voorkomen.

 

 

Behandeladvies gerstekorrels/milia's: